C1.1 Presemnalizarea direcțiilor la o intersecție de drumuri din afara localității

Se regăsește instalat la 100-200 metrii de o intersecție de drumuri.

Indicatorul rutier presemnalizează direcțiile de urmat spre o anumită locație înscrisă pe acesta.

C1.2 Presemnalizarea direcțiilor la o intersecție denivelată de drumuri

Se regăsește amplasat la 50-100 m față de intersecția denivelată de drumuri, în localități și  la 100-200 m în afara localității, presemnalizând traseul de urmat în această intersecție.

C1.3 Presemnalizarea direcțiilor indicate

Indicatorul rutier arată direcțiile de urmat și totodată tipul drumurilor pe care urmează să se circule.

C1.4 Presemnalizarea traseului de ocolire a localității

Indicatorul rutier  va fi întâlnit cu 100-200 m de intersecția cu un drum de ocolire a localității – acesta marcând traseul de urmat.

C1.5 Presemnalizarea direcțiilor într-o intersecție cu sens giratoriu

Indicatorul rutier  oferă conducătorului auto informații de orientare cu privire la direcțiile de urmat într-o intersecție cu sens giratoriu, pentru încadrarea și ieșirea din sensul giratoriu în funcție de direcția dorită.

C1.6 Drum închis sau deschis circulației publice

Se instalează pe drumurile publice pentru a-i informa pe conducătorii de vehicule dacă un drum este deschis sau nu circulației publice.

Când drumul este deschis, câmpul roșu va fi înlocuit de unul verde cu textul “DESCHIS”

C1.7 Presemnalizarea traseului de urmat în cazul unei restricții de circulație

Indicatorul rutier presemnalizează traseul de urmat pentru autovehiculele a căror masă totală maximă autorizată depășește valoarea indicată pe acesta.

Conducătorul auto poate întâlni acest indicator amplasat la 100-200 m de intersecția cu drumul de evitare. Acest indicator poate fi montat si in orașe, având un caracter permanent (când indicatorul este negru pe un fond alb) sau un caracter temporar (când indicatorul este negru pe un fond galben).

C1.8 Presemnalizarea parcărilor pe autostradă

Indicatorul rutier se întâlnește pe autostrăzi, informându-i pe conducătorii auto ca în 500 m de la locul în care se regăsește instalat, vor întâlni un loc special amenajat pentru parcare.

C1.9 Presemnalizarea spațiilor de servicii pe autostradă

Indicatorul rutier se întâlnește pe autostrăzi, informându-i pe conducătorii auto ca în 250 m de la locul în care se regăsește instalat, vor întâlni un spațiu de servicii.

C1.10 Confirmarea direcției de mers pe autostradă spre localități mai importante și distanțele până la acestea

Indicatorul rutier se întâlnește pe autostrăzi și confirmă direcția de mers spre localitățile mai importante și distanțele până la acestea.

C1.11 Presemnalizarea unui loc periculos, o intersecție sau o restricție pe un drum lateral

Indicatorul rutier prezentat în imagine informează conducătorii auto că pe drumul spre dreapta se vor intersecta cu o trecere la nivel cu o cale ferată prevăzută cu bariere sau semibariere.

Indicatorul se instalează la 50-100 m în localități și la 100-200 m în afara localității de un loc periculos sau de o altă restricție.

C1.12 Bandă rezervată circulației mijloacelor de transport public de persoane

Indicatorul rutier prezentat se regăsește amplasat în orașe, pe drumuri cu mai multe benzi, informând conducătorii auto că una dintre benzi este rezervată circulației autovehiculelor de transport public de persoane.

C1.13 Drum fără ieșire

Indicatorul rutier informează conducătorii auto, că pe direcția înainte drumul este fără ieșire. Se amplasează la intersecția drumului public cu un drum fără ieșire.

C1.14 Presemnalizarea traseului de urmat în vederea efectuării virajului la stânga

Indicatorul se instalează înaintea unei intersecții, care precede o altă interdicție, în care virajul la stânga este interzis.

Are rolul de a orienta conducătorul auto asupra traseului pe care trebuie sa îl urmeze dacă dorește să vireze la stânga.

C1.16 Selectarea circulației pe direcții de mers în apropierea intersecției

Indicatorul se instalează pe drumurile publice prevăzute cu mai multe benzi pe sens, semnalizând din timp benzile pe care conducătorul auto se poate încadra pentru o anumită direcție de mers dorită.

C1.16 Bandă desemnată circulației vehiculelor lente

Indicatorul are rolul de a orienta conducătorii auto asupra benzii de circulație pe care se pot deplasa vehiculele lente.
Pe banda numărul 2, conducătorii sunt obligați să circule cu o viteză mai mare decât cea înscrisă pe indicatorul rutier (în cazul de față, 30 km/h) – dar fără a depăși viteza maximă admisă pe sectorul de drum pe care se deplasează.

C1.17 Terminarea benzii de circulație din dreapta părții carosabile

Indicatorul rutier se regăsește montat pe sectoarele de drum, înaintea terminării unei benzi de circulație, obligându-i pe conducătorii care se deplasează pe aceasta (banda 1)  să cedeze trecerea vehiculelor în drept și să se încadreze pe banda rămasă (banda 2).

C1.18 Terminarea benzii de circulație din stânga părții carosabile

Indicatorul rutier se regăsește montat pe sectoarele de drum, înaintea terminării unei benzi de circulație, obligându-i pe conducătorii care se deplasează pe aceasta (banda 2)  să cedeze trecerea vehiculelor în drept și să se încadreze pe banda rămasă (banda 1).

Indicatoare de obligare
Indicatoare de orientare – Partea II